} -->

Monday, March 31, 2014

random [2]


orang kata, tak kenal maka tak cinta.,
mungkin ada juga yang kata, cinta kena lihat paras rupa,
mungkin juga cinta bertaut bila bertentang mata.

tapi sekarang statement tu bukan hightlightnya,
hanya nak kata, melalui aksara juga boleh bertemu cinta,
cinta kepada tulisannya, cinta kepada penulisnya,
bukan kata gatal semata,
nak kata penulisannya boleh membawa kepada tautan ukhuwah menuju ke JannahNya.

***
Salam ‘Alaik.

Harap semuanya sihat belaka. Sebenarnya takda nak type apa. May Allah bless all of us. Moga sentiasa dalam perlindungan Allah. Semoga sentiasa mendapat hidayah daripadaNya. Semoga dipermudahkan segala.


p/s: rindu dia. sangat.

'judgemental person'


Salam ‘Alaik.

Sombong.  orang ambik mudah dengan perkataan ni. mudah nak tuding orang, “ha dia ni sombong. dia tu sombong.” cukup tak suka, hm cukup bencilah senang kata, tetiba ada orang tuding yang kau ni sombong. apa perasaan kau? takke macam geram, terguris hati dengan mulut lancang dia. pft. macam nak gonyoh je mulut dia dengan cili api ha gitu.

fyi, macam mana kan tanpa borang soal selidik, kau boleh senang-senang cakap dia sombong(?) takke rasa diri tu kejam sebab nyalahkan dia sombong(?) macam contohnya terserempak dengan orang yang kita kenal tapi tak berapa nak jelas hubungan kawan tu dan tiba-tiba “sombonglah korang ni.”  pergh... tampo crocodile kang.

for Muslim, dah kalau kau lelaki, dia tu perempuan, kau nak dia peramah macam mana lagi? nak bila je jumpa kau, kena hai gitu? eh eh. we’re Muslim kena jaga ikhtilat. paham dok ikhtilat tu gaponye? batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. cuba macam si perempuan ni nak sapa semua lelaki yang dia kenal, takke orang sekeliling pandang serong dekat dia? pandang yang dia ni gampang ngam dengan lelaki? yang macam ‘murah’? ce fikir sat....

lek ah. adakalanya kena jadi sombong, adakalanya kena jadi peramah. bukannya kalau dia lalu sebelah then s/he just glare at you, thats mean dia sombong. NO. BIG NO. jangan mudah sangka buruk dengan orang. cuba sangka baik, cuba. bukannya bila dengar rumors yang dia ni sombong just sebab tak layan lelaki, terus cop dia sombong. ha salah dahtu.

bagi perempuan, dia sombong mungkin sebab nak jaga maruah diri. taknak orang cop yang dia ni suka layan lelaki. mungkin dia sombong sebab mungkin bila kau dengan dia start cakap, akan timbul pergaduhan. mungkin dia sombong sebab nak jaga hati orang lain such bestfriend kau ke. contoh lah.

hm bagi lelaki. dia sombong dengan perempuan bukan sebab takut girlpreng eh. just think positive. kau goda dia dengan kecantikan ke keayuan ke kesantunan ke kegedikan ke lol tapi dia tak layan and senang cerita guna istilah sombong. bukan sebab dia benci kau, dia jaga ikhtilat. paham dok. cubalah paham.

so pls. jaga mulut kawal mulut. jangan lancang je nak kata orang sombong. stoplah. just hm fikir positive about her/him.

wallahua’lam.